Wintertijd 2012: tijd voor Windows 8!

Welkom in de wintertijd. De klok is vannacht een uur terug gezet, dus we hebben allemaal een uur langer kunnen slapen, of niet??

Nou, ik in elk geval niet. Hoewel ik er gisteravond laat in lag (ik had immers een uur meer om te slapen…), was ik vanochtend gewoon rond dezelfde tijd wakker als normaal op zondag: 7:45. Alleen was het nu dus nog maar 6:45. En aangezien ik gisteravond tot 1:30 was opgebleven, heb ik dus maar een krappe 6 uur slaap gehad, terwijl ik altijd probeer tenminste 6,5 a 7 uur te slapen, liefst 7,5. Dat had dus makkelijk gekund als ik tenminste op tijd naar bed was gegaan.
Maar ja, ik was te druk met het maken van een backup van mijn laptop. Want het moest gebeuren: overstappen naar Windows 8.

Deze week drong het namelijk ineens tot me door: Het startmenu in Windows 8 bestaat uit blokjes die je zelf kunt ordenen en groeperen; iets waar ik jaren geleden al naar op zoek was. Nog voordat je via iGoogle, MSN.com, Netvibes etc. je eigen homepage kon samenstellen, had ik zo’n soort oplossing gevonden met DigiDash voor Outlook (ik heb het hier over Outlook 95 of 97 o.i.d.).  Met DigiDash kon je HTML-pagina’s maken met ‘widgets’ erop waarin mappen van Outlook werden getoond. Ieder mapje in Outlook met e-mailitems, agenda-items, taken, notities of contactpersonen  kon je weergegeven in een ‘blokje’ op de HTML-pagina. Daarnaast kon je op zo’n pagina natuurlijk ook gewone links maken naar websites, en links naar .exe-bestanden om programma’s te starten. Kortom: je kon zelf vanalles bij elkaar zetten.

En zo maakte ik dus mijn langgewenste pagina’s met diverse soorten informatie, gegroepeerd per onderwerp (school, websites, tools, etc.) . Volgens mij werkte het ook als ik de pagina opende via mijn internet explorer en later, toen je ook internetpagina’s kon tonen op je bureaublad in Windows, kon ik mijn eigengemaakte dashboards zelfs direct op mijn bureaublad presenteren. Geweldig!  Het enige nadeel was dat als ik een applicatie opende via een link in het dashboard, Windows altijd aan mij vroeg of ik wel zeker wist dat ik een programma wilde uitvoeren.

Na een upgrade naar een volgende Office/Outlook-versie kon ik de dashboards helaas niet meer gebruiken en ben ik gewoon vanuit het startmenu of bureaublad gaan werken. Pas jaren later kreeg je op Google en MSN homepages die je naar je eigen smaak kon inrichten en later kwam o.a. Netvibes en Symbaloo waarmee dit ook allemaal kan. En nu is het dus de basis van Windows 8: Groepen met blokjes van applicaties. Vanaf het moment dat ik me dat realiseerde wist ik dat ik Windows 8 zo snel mogelijk wilde installeren om deze functionaliteit te kunnen ervaren.

En nu is het dan zover. Dit stuk wordt getypt vanuit Windows 8!

Het ziet er fantastisch uit, maar het is wel gigantisch wennen. Ik moest echt ALLES weer opnieuw zoeken.

  • De startknop is weg en alle applicaties werken full-screen. Dat betekent dat als je in een applicatie zit, je geen idee hebt hoe je naar een andere applicatie kunt. Ik had gemerkt dat er af en toe aan de rechter kant van het scherm een menu met o.a. een start-knop verscheen, maar het lukte niet altijd dit menu tevoorschijn te krijgen.
  • Ook had ik geen idee hoe ik een applicatie moest afsluiten. Ik had iets gehoord over slepen naar links of rechts, maar als ik dat deed gebeurde er niets. Als ik vanaf de bovenrand  begon te slepen werd het venster wel kleiner, maar het lukte me nog niet om het kwijt te raken. Op een gegeven moment zat ik zelfs in een applicatie waarvan ik echt niet meer wist hoe ik eruit moest komen. De Escape-toets werkte niet, de rechter muisknop niet. Aaahhhh!
  • Met   + E lukte het om de verkenner op te starten. Maar daarbij werd wel geswitched naar de ‘ouderwetse’ Desktop-versie: ineens heb je weer een taakbalk, maar nog steeds geen Windows-knop…
Toen leek het me tijd om eens op YouTube te kijken naar wat instructies over het werken met Windows 8. Daar vond ik het onderstaande, uiterst informatieve ‘Windows 8 Survival Guide part 1’ 🙂

Hiervan leerde ik onder andere het volgende:

  • Je kunt programma’s afsluiten door middel van Alt+F4 (Oohh ja, die ken ik nog…), of door vanaf de bovenrand de applicatie helemaal naar beneden te slepen totdat hij uit het venster verdwijnt.
  • Je komt in het startmenu door op de Windows-toets te drukken. (Tuurlijk, dat ik daar niet aan had gedacht…)
  • Via  + C komt telkens het menu met o.a. de startknop en de instellingen-knop aan de rechterkant tevoorschijn.
  • Via  + F kom je in de zoekfunctie, die redelijk functioneert, maar waar de makers van de video nog heel wat op aan te merken hadden.

Voorlopig was het genoeg om met Windows 8 aan de slag te gaan en het een en ander uit te proberen. Daarover binnenkort waarschijnlijk meer!

Nu ga ik nog even verder spelen 🙂
Fijne wintertijd voor iedereen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top