Maak je hoofd leeg

Als je net bent begonnen met GTD is het heel waarschijnlijk dat nog niet alles dat je bezighoudt zijn weg heeft gevonden via een van je inboxen naar je GTD-systeem. Je schrijft alles nu misschien
netjes op en legt het in je inbox, en misschien verwerkt je de items in je inboxen heel regelmatig, maar je hebt toch het idee dat er nog meer is dat je in je systeem zou moeten zetten. Dat er toch nog dingen zijn die je vergeet.

Mindsweep
Om erachter te komen wat dit is kun je een ‘Mindsweep ‘ doen: Je schrijft ALLES op dat in je hoofd opkomt. Gewoon alles onder elkaar zetten , of (naar David Allens voorkeur) 1 item op 1 papiertje zetten. En vervolgens leg je dat papier of die papiertjes ook in je inbox en ga je ze later verwerken.

Je zult zeggen: “Maar daarmee verschaf ik mezelf toch alleen maar MEER werk? ”
Het antwoord is NEE. Het zit in je hoofd, dus het houdt je bezig.
Als je echt een ‘leeg ‘ en vooral ‘rustig’ hoofd ‘wilt hebben, dan zul je dit er dus allemaal uit moeten halen.

Denk maar eens aan een moment waarop je absoluut geen overzicht meer had en je echt even tijd moest nemen om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Wat deed je toen? Juist! Je pakte pen en papier en schreef eerst alles op dat je bezighield. Pas toen je het gevoel had dat alles op papier stond kon je bepalen wat je als eerste moest doen… toch?

Schrijf ALLES op
Bij een mindsweep doe je precies hetzelfde. Je schrijft alles op dat in je op komt. Ook als het je niet belangrijk lijkt of als je er geen zin in hebt, of geen tijd, of geen geld, of geen mogelijkheid… Het zit in je hoofd en het houdt je bezig, dus je schrijft het op tijdens je mindsweep.

Je kunt voor je werk een aparte mindsweep doen dan voor je privézaken. Maar stel dat je bezig bent met een mindsweep voor je werk en tussendoor schiet je iets te binnen dat eigenlijk op je privé lijst zou moeten, dan schrijf je dat ook gewoon op. Als je gescheiden GTD-systemen hebt voor werk en privé, kun je het later bij het verwerken natuurlijk gewoon vanaf je werk in je privé inbox zetten door het bijvoorbeeld naar je thuiadres te mailen. Ook dat is dus geen excuus om iets niet op te schrijven als het in je op komt. Bij een mindsweep schrijf je echt alles op!

Aan de slag
Probeer het eens en verbaas je erover wat er allemaal in je hoofd zit.
Als je niet weet waar je moet beginnen, staat hier een checklist die je daarbij zou kunnen helpen.

Herhalen
Zo’n mindsweep doe je trouwens niet alleen als je net bent begonnen met GTD, hoewel dat waarschijnlijk wel de meest uitgebreide zal zijn. Maar nu je met GTD bent begonnen schrijf je immers ALTIJD direct ALLES op dat in je opkomt, nietwaar? Nietwaar???     Oh… Nou dan herhaal je zo’n mindsweep gewoon af en toe, bijvoorbeeld één keer per maand, om er zeker van te zijn dat je niets vergeet.

Nieuw ijkpunt
Met een mindsweep is het trouwens net als bij een lege inbox. Als je dat een keer gezien (gedaan) hebt, ken je het heerlijke gevoel van de rust in je hoofd. Je hebt een nieuw ijkpunt erbij!

Succes!
Op naar een leeg, helder en rustig hoofd 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top