Evernote

Gisteren schreef ik een blog over het belang van het verzamelen van alles waar je misschien nog eens iets mee wilt. Ik legde daarbij de nadruk op je losse papieren omdat die zich uiteindelijk vaak verzamelen tot onoverzichtelijke stapels waarin alles door elkaar ligt. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ook met digitale documenten kon ik het presteren een onoverzichtelijke chaos te creëren.
Totdat ik Evernote tegenwam. Een applicatie waarin je allerlei notities kunt vastleggen. Dit kunnen hele korte notities zijn, maar ook hele (web)artikelen, word-documenten, pdf-bestanden, e-mails, tweets en nog veel meer. Het is fantastisch voor een verzamelaar als ik!

Multiplatform
Evernote heeft een webapplicatie en is dus toegankelijk door in te loggen via de Evernote-website, maar je kunt ook een client downloaden en installeren op je Windows- of Apple-computer. Maar daar houdt het nog niet op: Ook de smartphone-apps (Android, iOS, Webphone en Blackberry) en de iPad-app zien er prima uit. Zo worden de notities in Evernote dus toegankelijk vanaf ieder apparaat en je kunt alles gemakkelijk synchroniseren.

Informatie opslaan in Evernote
Naast het handmatig toevoegen van notities komen er steeds meer mogelijkheden om informatie op te slaan in Evernote-notities. Een aantal voorbeelden:

  • Browserextensies: Browsers zoals Chrome, Firefox en Safari hebben extensies waarmee je artikelen van websites direct kunt opslaan in Evernote.
  • E-mail naar Evernote: Bij je Evernote-account krijg je tevens een e-mailadres. Als je iets in Evernote wilt opslaan, kun je het naar dit adres mailen.
  • Invoegtoepassing in Outlook: Hiermee kun je e-mails vanuit Outlook direct doorsturen naar Evernote. Deze invoegtoepassing wordt automatisch geïnstalleerd bij Evernote for Windows.
  • Twitter naar @MyEN: Door het twitteraccount @MyEN te volgen ontvang je instructies die je in staat stellen een notitie in je Evernote account op te slaan via een tweet of direct message.
  • Delen: Steeds meer websites bevatten mogelijkheden om artikelen niet alleen te delen via Twitter of Facebook, maar naar allerlei andere applicaties. Ook RSS-readers geven deze mogelijkheden.
  • Scannen: Er zijn diverse scanners die vanuit hun scanapplicatie de mogelijkheid bieden het gescande document direct in Evernote op te slaan.
  • Ophalen uit een map: Je kunt in Evernote ook instellen dat alle documenten die je in een bepaalde map opslaat, worden toegevoegd in Evernote. Dit kun je natuurlijk ook in combinatie met de scanner gebruiken.

Notitieboeken
In Evernote kun je een of meerdere notitieboeken maken. Dit kan een lokaal notitieboek zijn (dat je alleen vanaf die applicatie kunt benaderen), een gesynchroniseerd notitieboek dat  je in al je Evernote-applicaties kunt bekijken of zelfs een gedeeld notitieboek, toegankelijk voor iedereen of voor personen die jij toegang hebt gegeven.  Notities kun je eenvoudig verplaatsen van het ene naar het andere notitieboek. Je kunt ook het ene notitieboek onder het andere notitieboek ‘hangen’.

 

Tags
Iedere notitie die je in Evernote opslaat kun je voorzien van een of meerdere tags (‘labels’). Alle tags komen aan de linkerkant van het venster te staan bij ‘Labels’. Als je daar een  tag selecteert zie je alle notities waar je deze tag aan gekoppeld hebt. En je ziet de andere tags die aan deze artikelen gekoppeld zijn. Je kunt het ook zo instellen dat je altijd alle tags ziet die je in Evernote gebruikt hebt.

Zoekopdrachten opslaan
Je kunt zoekopdrachten opslaan die je vaak uitvoert, zodat je deze niet iedere keer opnieuw hoeft in te typen. Ik heb er bijvoorbeeld één om alle notities zonder label op te sporen: -tag:*

Of een zoekopdracht om alle ingescande facturen op te zoeken die nog betaald moeten worden: tag: “te betalen”. Iedere uitgevoerde zoekopdracht kun je eenvoudig opslaan. Hier vind je meer informatie over de mogelijke zoekopdrachten in Evernote.

Meer informatie
Het artikel ‘Een manier om: Overal aantekeningen vast te leggen en terug te vinden met Evernote’ wordt actueel gehouden door de schrijver. Hierin staat uitgebreid beschreven wat Evernote allemaal nog meer kan.

Getting Things Done
Evernote biedt zelfs opties om er je  systeem voor Getting Things Done in op te zetten. Zelf doe ik dat niet, maar er zijn mensen die daar heel enthousiast over zijn en er zelfs boeken over hebben geschreven. Maar daarover later meer!

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top