Up & Running

Ik wist dat ik wat achterlag, qua bijwerken van mijn hardloopstatistieken op RunningAhead, maar dat ze eind juni voor het laatst waren bijgewerkt had ik niet verwacht. Gelukkig waren alle data wel geüpload naar de Garmin-site, vanwaar ik gemakkelijk exports kan maken voor RunningAhead. Waarom beide gebruiken? Garmin laat mooie routekaartjes zien, maar die houd ik liever voor mezelf, en RunningAhead heeft mooie grafiekjes, die Garmin weer niet heeft. Voorheen werkte ik RunningAhead ongeveer 1 keer per week bij, maar net als het hardlopen heeft dat dus ook wat achterstand opgelopen.

Ik had begin juli al geblogd over het feit dat ik opnieuw last had van mijn shin-splint. Ik heb daardoor de hele maand juli niet gelopen. In augustus ben ik voorzichtig weer begonnen. Eind augustus, vlak voor onze vakantie werd ik echter flink verkouden/grieperig, waardoor ik een hele week niet heb gelopen. Daarna gingen we een week heerlijk op vakantie naar Aruba, en toen we terugkwamen stond de verkoudheid weer op me te wachten. Al met al kon ik half september pas weer fatsoenlijk met hardlopen beginnen en door de lange periode van weinig lopen en ziek zijn was er natuurlijk niet veel over van mijn conditie.

Al vrij snel nadat ik opnieuw was begonnen bedacht ik me ineens dat ik me nog kon inschrijven voor de hardloopclinics van Marti ten Kate, ter voorbereiding van de halve marathon op 22 april 2012 in Enschede (exact 5 jaar na mijn eerste halve marathon :). Er was alleen een probleempje: ik moest mezelf in 2 weken ‘klaarstomen’ voor een 5 km testloop. Op zich kan dat natuurlijk, maar ik wilde deze natuurlijk ook nog een beetje in de buurt van mijn normale snelheid lopen, zodat ik niet in een voor mij te langzame groep zou worden ingedeeld bij de clinics.
Op de site van TC tubantia stonden de trainingsschema’s en de trainingssnelheden gepubliceerd, en daaraan kon ik zien dat als ik rond de 28 min. zou lopen op de 5km, dan zouden de trainingssnelheden goed overeenkomen met wat ik gewend ben.  Maar 28 min. op de 5 km betekent 5:36 min per km en ik wist dat dat krap zou worden.

Daar kwam nog eens bij dat de testloop op 1 oktober was, en de huttenkloasloop, die door onze straat gaat, op 2 oktober. En ik vond het wel zonde om niet mee te doen met die wedstrijd, omdat ik dan de dag ervoor een testloopje had gedaan… Tijdens de eerste clinic op 1 oktober vroeg ik dus of ik mijn tijd van de huttenkloasloop mocht doorgeven, in plaats van mee te doen met de testloop, en dat mocht! Het nadeel was wel dat de wedstrijd een stuk later op de dag was, en juist in dat weekend was het flink warm. En zoals altijd bij de huttenkloasloop, liep ik niet lekker. Ik weet niet wat het is bij die wedstrijd. Vanuit het startpunt loopt de weg het eerste stuk vooral omhoog, waardoor je benen gelijk flink aan het werk moeten zonder dat ze eerst in een lekker ritme kunnen komen. Daarna volgt er een ‘kill-hill’ . Die ging de laatste paar keer tijdens de training gelukkig goed, dus daar had ik wel vertrouwen in, maar je weet nooit, want tijdens die wedstrijd is alles altijd anders. De heuvel ging gelukkig goed en daarna kon ik even op adem komen om vervolgens aan het begin van onze straat te beginnen met de laatste kilometer heuvelaf, zodat je lekker op volle snelheid over de finish komt. In 28.05 , dus ik was eigenlijk heel tevreden, ondanks dat het lopen niet lekker ging.

Inmiddels ben ik met de trainingen voor de clinics begonnen. Daarbij loop ik door de week 3 keer kort (in het begin 20-25 min. later maximaal 55 min.) en in het weekend een lange duurloop (nu nog kort: 7 km, uitbouwend naar 20 km). Dat is dus 4 keer lopen per week en dat gaat eigenlijk heel lekker. Met name doordat de doordeweekse trainingen zo kort zijn is het heel gemakkelijk op te brengen en meestal heb ik de volgende dag al direct weer zin in de volgende training. Ik ben heel benieuwd hoe ver dit schema me gaat brengen.

En vanavond heb ik dus ook alle statistieken maar eens geüpload naar RunningAhead, zodat ik nu weer officieel Up & Running ben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top