Fingertips

Als je op nederlandstalige pagina’s iets zoekt over Slimmer werken, heb je grote kans dat je de naam Taco Oosterkamp tegenkomt. Hij heeft een boek geschreven “Elke dag je hoofd en je inbox leeg”, dat gebaseerd is op de GTD-methode van David Allen. Hij geeft hierover ook trainingen en workshops. Wat ook van zijn hand komt, is een heel handig tooltje, genaamd ‘Fingertips’. En daar wilde ik het nu even over hebben.

Met Fingertips kun je allerlei programma’s starten of bestanden openen op basis van hele korte commando’s.

Hierboven zie je hoe ik snel mijn excel-document kan starten waarin ik een lijst heb gemaakt van de meest voorkomende boodschappen die ik haal. Als ik het document iedere keer zou moeten zoeken om het te openen zou ik veel langer bezig zijn. Nu druk ik op ‘Ctrl+J’ (dit is de sneltoets waaraan ik het tonen van Fingertips heb gekoppeld), en typ ik vervolgens in de lege opdrachtregel ‘bood’. Fingertips zoekt dan in mijn lijst met commando’s en vindt het commando ‘boodschappenlijstje’ dat gelinked is aan het juiste excelbestand:

1. COMMANDS
Op het 1e tabblad zie je de lijst met commando’s die je zelf kunt definiëren.

Je hebt daarbij verschillende ‘action-types’.

Application – om een programma te starten

–  of om de Windows-verkenner te starten in een bepaalde map:

– 0f om een URL te openen:

Met het action-type Outlook, kun je snelle commando’s in Outlook uitvoeren.

Bijvoorbeeld het tonen van je Outlook-agenda:

Of het aanmaken van een nieuwe taak:

Met het Windows-actiontype kun je allerlei vaste windows-commando’s gebruiken, zoals Clear Desktop, Configuratiescherm tonen, MyComputer, Reboot, Logoff:

En tenslotte het actiontype Twitter. Dit is echt een extraatje naar mijn mening. Hiermee kun je namelijk direct via Fingertips ook Twitter-berichten posten:

2. HOTKEYS
Op de 2e tab kun je zelf een aantal sneltoetsen koppelen aan het programma. De belangrijkste daarvan is de sneltoets waarmee je het programma start. Die kun je dus zelf kiezen. Standaard is dit Ctrl+~ , maar dat vond ik niet zo handig. Ik heb er Ctrl+J van gemaakt, omdat ik de Ctrl-toets vaak met mijn linker hand pak, en de J de centrale toets is voor je rechter wijsvinger. Ook is deze toetscombinatie vaak nog niet toegewezen binnen Windows.

3. FINGERTYPE
Op het 3e tabblad kun  je een lijst maken van teksten die je vaak typt, zoals je naam, adres, of de datum van vandaag:

4. MISCELLANEOUS
Het 4e tabblad is een instellingen-tabblad, waarop je bijv. kunt instellen:

  • dat Fingertips automatisch wordt gestart bij het starten van Windows,
  • dat als Outlook wordt getoond, automatisch de Snelkoppelingen worden getoond in het navigatievenster aan de linker kant. Taco Oosterkamp, de maker van het programma is hier een groot voorstander van en legt in zijn boek “Elke dag je hoofd en je inbox leeg” uit hoe je deze snelkoppelingen goed kunt gebruiken.
  • of je de URL’s automatisch wilt openen in Internet Explorer (niet mijn favoriet…)

5. ABOUT
Hier vind je zoals gebruikelijk de versie-informatie en links naar belangrijke sites, waaronder de site waar je de tool kunt downloaden:
http://www.getfingertips.com

6. CALCULATOR
Het is geen apart tabblad, maar wel een extra stukje ingebouwde functionaliteit: Je kunt Fingertips namelijk ook als rekenmachine gebruiken. Als je de formule in het invoervak typt, zie je de uitkomst eronder staan:

Al met al vind ik het een enorm handig programmaatje, dat ook nog eens gratis te gebruiken is, maar eigenlijk gebruik ik het nog veel te weinig. Meestal pak ik toch mijn muis erbij en klik ik op Outlook in mijn taakbalk of zoek ik weer naar de cleardesktop-knop. Het is gewoon een kwestie van aanwennen. Maar dat ligt dus aan mij, en zeker niet aan dit programma. Dat werkt namelijk feilloos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top