Getting things done

Zojuist publiceerde ik al een bericht over OneNote 2007. Op zoek naar toepassingen van dit programma door andere enthousiaste gebruikers, maakte ik kennis met het fenomeen ‘Getting things done’. Dit is de titel van een boek, geschreven door David Allen, waarin hij een methode beschrijft over hoe je alle informatie die op je afkomt kunt organiseren, zodat je op het juiste moment de juiste acties onderneemt om ‘dingen gedaan te krijgen’.
Net als bij veel andere time-management systemen, geeft ook dit systeem aan dat je de mails die binnenkomen in je inbox, maar één keer daar leest en er vervolgens iets mee doet.
Bij GTD wordt echter ook aangegeven wát je ermee moet doen:
– Als het in 2 minuten gedaan kan worden, doe het dan direct
– Als het niet in 2 minuten gedaan kan worden, bedenk dan of je :
…..het mailtje misschien wilt verwijderen (je hoeft niets te doen, en je hoeft het niet te bewaren)
…..een actie moet uitvoeren (omschrijf de actie heel concreet en bedenk waar je die actie kunt uitvoeren, bijv. Thuis, Kantoor, Achter de computer, aan de Telefoon (bijv. als je in de auto zit), etc.)
…..er ‘misschien / ooit’ iets mee wilt doen
…..het mailtje alleen wilt opslaan (archiveren).

Door dit toe te passen had ik binnen no-time mijn mail-inbox van over de 100 mailtjes compleet leeg!! Alles was ofwel weggegooid, ofwel opgeslagen, ofwel stond op mijn actielijst met een duidelijke omschrijving, of stond op mijn misschien/ooit lijst. En terwijl ik daarmee bezig was, schoten mij nog allerlei andere zaken te binnen die ik direct ook maar een plaatsje heb gegeven op een van de lijsten. Gevolg: m’n hele hoofd lekker leeg aan het eind, net zoals m’n inbox, mijn kladblok en tas met allerlei papieren. En allerlei acties, met de eerstvolgende actie duidelijk omschreven en gepland.

Natuurlijk ben ik er nog lang niet. Bij GTD is de basis beschreven, maar de exacte toepassing zal ik zelf moeten vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top