Aan de bal (Lieneke Dijkzeul)

Oef.. dit was weer eens een beauty!
Het gaat over Rahmane die opgroeit in een klein dorp in Afrika. Zijn familie is arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en bij gebrek aan schoenen voetballen ze op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om.
Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professioneel voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt – hij krijgt de mogelijkheid om aan een leven in armoede te ontsnappen en zijn familie een betere toekomst te bieden.
Het is geweldig om te lezen hoe zo’n afrikaanse jongen de europese cultuur en welvaart ervaart, hoe hij terug verlangt naar zijn eigen familie, land en cultuur (en klimaat!). De tegenstellingen zijn dramatisch groot. Ook zie je hoe hooggespannen de verwachtingen van het hele dorp zijn, en hoe gemakkelijk mensen zich dan teleurgesteld voelen. Het is zo begrijpelijk, en tegelijkertijd zo oneerlijk voor Rahmane die tot het uiterste probeert alles goed te doen en aan ieders verwachtingen te voldoen. Kippenvel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top