Fitna-debat

In de auto naar huis heb ik vaak radio 1 erop. Vandaag lieten ze hele stukken horen van het Fitna-debat dat in de tweede kamer bezig was. Nou, ik zat aan de radio gekluisterd, en toen ik thuiskwam voor de TV (lang leve Politiek24)! Wow, ze hebben Wilders écht aangepakt. Niet alleen SP, Groenlinks, PvdA en D66, maar ook de VVD en het CDA probeerden uit alle macht Wilders erop te wijzen dat hij het bij het verkeerde eind heeft en de problemen alleen maar groter maakt. Dat hij geen oplossingen geeft, maar alleen maar hard schreeuwt over allerlei problemen, in de hoop dat hij zoveel mogelijk Nederlanders met zich meekrijgt die vinden dat ‘hij snapt waar het werkelijk om gaat’.

Femke Halsema legde zijn ongelijk tijdens het debat op een weergaloze manier bloot. Haar inbreng vind je hier . Met name haar stuk over de ’10 verboden’, halverwege de pagina, inclusief de daarop aansluitende alinea deden mij werkelijk de rillingen over de rug lopen.
Ook Alexander Pechtold liet niets over van de beredeneringen van Wilders. Echter, hij kreeg Wilders niet omver. Waarom niet?
Om dat Wilders niet in debat durfde te gaan! Hij gaf geen antwoord, verdedigde zich niet, maar schoot alleen maar terug met niet terzake doende teksten, veranderde van onderwerp, of bleef gewoon zitten als hij geen zin had om te antwoorden.
En dat is nu precies waarom ik een dubbel gevoel overhield aan dit debat. Aan de ene kant hebben we nog nooit zó duidelijk kunnen zien op welke manier de Tweede Kamer (141 van de 150 leden) denkt over integratie, de islam en hun toekomstbeeld van Nederland, en hebben we nog nooit zó duidelijk gezien waar Wilders nu werkelijk voor staat, en hoezeer hij het bij het verkeerde eind heeft. Aan de andere kant heeft Wilders op weergaloze wijze zijn kans benut om zich te profileren als een soort Calimero. In zijn eentje tegen de rest. ‘Ze zijn met z’n allen tegen mij’.
En dat kon wel eens het gevoel zijn dat veel Nederlanders aan dit debat hebben overgehouden. ‘Hij durft tenminste’, ‘in Den Haag doen ze niets’, ‘kijk, met z’n allen tegen één’.

Hoe dit gaat aflopen? Volgens Femke Halsema (nee, ik ben echt geen fan van haar, maar was het bij dit debat toch heel vaak met haar eens) is er nog hoop: “U staat op een kruispunt…”
Laten we hopen dat het feit dat hij het verscheuren van de Koran overliet aan de moslims zelf, en het feit dat hij hen complimenteerde met hun terughoudende reactie, inderdaad duiden op een zeker respect. En toch heb ik er nog steeds een hard hoofd in… dus Femke, Alexander en al die anderen die het telkens weer tegen hem opnemen in debatten: houd vol, want de aanhouder zal winnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top