De aanslag (Harry Mulisch)

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van de politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken opeens zes scherpe knallen en ligt Ploeg dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een bewoond wordt door de familie Steenwijk. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven blijven achtervolgen.

In een boek als dit leer je pas iets van de impact van een oorlog te begrijpen (hoewel dat een veel te groot woord is). Het feit dat mensen in oorlogstijd dingen doen om te overleven, waar ze later maar mee moeten leren omgaan. De verwoestende gevolgen van gebeurtenissen die ogenschijnlijk toevallig zijn, maar wat later een keiharde overlevingsstrategie achter blijkt te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top